•  » 
  • Om urmaker Benjamin Davidsen

Urmaker Benjamin Davidsen

Jeg er utdannet urmaker med fagbrev og og har vært ansatt i en treårig stipendiatstilling for Norsk Handverksutvikling (NHU), der jeg har fordypet meg i arbeidet med eldre mekaniske klokker og ur.

Jeg har eget spesialverksted for reparasjon og restaurering av mekaniske ur og klokker i Fredrikstad i Østfold.

Jeg arbeider mye med lommeur, veggur, gulvur, bordur og armbåndsur med mekanisk opptrekk.

Urmaker Benjamin Davidsen Bilde av meg. Bildet er hentet fra et et kursopphold hos British Horological Institute (BHI) i England. England har et klokkemiljø som holder høy standard, og BHI arrangerer meget gode kurs. (I bakgrunnen ser vi lærer John Reynolds).

Utdannelse og praksis

  • Utdannet på Urmakerskolen i Kongsberg 2004/2005.
  • Læretid i 2,5 år hos Urmaker Hauge i Bergen. I læretiden hadde jeg også tre ukers kursing fordelt over tre omganger hos Urmakermester Ødegaard i Sarpsborg.
  • Fire ukers treningsopphold i Sveits. Treningen foregikk hos ETA, Omega, Rado og Longines
  • Etter godkjent fagprøve arbeidet jeg i omtrent et år hos Urmakermester Ødegard.
  • Ansatt i Norsk Handverksutvikling (NHU) 2009 til 2012 i treårig stipendiatstilling.

Stipendiat

I arbeidet som stipendiat fikk jeg oppsøke urmakerskoler og erfarne urmakere. Jeg fikk også delta på kurs på British Horological Institute i England.

Dette har vært en viktig del for å lære seg urmakeriets mange finurligheter. Urmakeriet består for det meste av det vi kan kalle handlingsbåren kunnskap. Flere kaller det også taus kunnskap. Det vil si at dette er kunnskap som må læres fra en med erfaring, altså en tradisjonsbærer. Tradisjonsbæreren overfører kunnskapen til en tradisjonsmottaker.

I disse tre årene var det mitt privilegie å oppsøke dyktige tradisjonsbærere og få være en tradisjonsmottaker. Tradisjonsbærerne var i første rekke urmakere, men det var også smeder, gullsmeder, tømrere, museumskonservatorer og malere, samt at jeg ble hjulpet fram av dyktige mennesker på NHU, Maihaugen.

Blant mange ting de har hjulpet meg med, er å finne litteratur og nye og gamle lærebøker og artikler om urmakeriet, samt administrert opplæringsturer, møter og reiser i stipendiatperioden.

Her er bilder av tre fagurmakere som delte sine kunnskaper under stipendiattiden.


John Reynolds, British Horological Institute, BHI Bilde av John Reynolds og meg, bildet er fra kurset på British Horological Institute, BHI

Knut Magnussen, en av enerene i urmakerfaget Knut Magnussen, en legende i urmakerfaget i Norge

Roger Løver, en mann med mye kunnskap Roger Løver, en mann med mye kunnskap.