Service

Rundt omkring i landet finnes det mange fine, eldre mekaniske klokker og ur. Mekaniske tidsmålere som trofast har passet tiden med sine tikk-takk. Mange av disse er små undere av mekanikk. Gulvur nøysomt formet med enkle håndverktøy av dyktige håndverkere, eller veggur og lommeur laget i høykvalitets messing og godt stål. Kanskje har lommeuret en kasse i sølv kanskje også gull?

Høykvalitets amerikansk lommeur Bildet viser urverket til et høykvalitets amerikansk lommeur. Det er nydelig bearbeidet fra fabrikken og er en skjønnhet av et urverk.

Høykvalitets amerikansk lommeur  delvis demontert Bildet viser det samme amerikanske urverket delvis demontert. Helt øverst på bildet ses det som kalles fjærhuset. Inni fjærhuset ligger fjæren (kraftkilden til urverket)

Disse flotte tidsmålerne har ofte gått i mange tiår, og noen i godt over hundre år. Med riktig tilsyn og omtanke kan de gå i hundre år til. Dette er mekaniske skatter det er vel verd å holde i stand.

Det finnes også mange gode mekaniske armbåndsur fra 60-og 70-tallet. Mange er så heldige at de eier et Omegaur eller en Certina. Skal disse kjøpes nye i tilsvarende kvalitet i dag, er det snakk om mye penger.

For ikke så mange år siden var det mange fagurmakere rundt i landet til å holde alle disse klokker og ur i stand. Slik er ikke situasjonen lenger. Det begynner å bli langt mellom fagurmakerne. Jeg har vært så heldig å ha innehatt en treårig stipendiatstilling for Norsk Handverksutvikling. Perioden ble brukt til fordypning i reparasjon og restaurering av eldre, mekaniske klokker og ur.

Jeg har et godt utstyrt verksted, og utfører det meste av arbeid på gamle ur og klokker. For mange passer det best at urmakeren kommer og henter klokken eller uret, og da er det bare å gjøre avtale om henting og bringing. Jeg kan også hente på kveldstid og i helger.