Reparasjon og overhaling av Omega Seamaster 501 armbåndsur

Eieren av dette Omega armbåndsuret forsto seg ikke på hvordan klokka hans oppførte seg. Som eieren sa det:
– I noen stillinger går den, men den går helt feil. I andre stillinger stopper den tvert. Det har også blitt så lett å dra kronen ut og inn av viserstilling. Ingen motstand lenger.

Omega har mange gode urverk i høy kvalitet, så det er alltid spennende å ta av baklokket på disse klokkene. Når jeg tar baklokket av denne klokken, er det Omegas flotte kaliber 501 som kommer til syne.

Omega kaliber 501 etter at rotorloddet er fjernet Omega kaliber 501 etter at rotorloddet er fjernet. Jeg fjerner som regel rotorloddet før jeg tar urverket ut av kassen.

Her er urverket tatt ut av kassen Her er urverket tatt ut av kassen. Tallskiven er så og si plettfri. Jeg vil ikke bli den første som lager merker i en nydelig Omega Seamaster tallskive, så jeg fjerner visere og tallskive med forsiktighet.

Visere og tallskive er tatt av, og her finner jeg årsaken til at kronen er lett å dra ut og inn Visere og tallskive er tatt av, og her finner jeg årsaken til at kronen er lett å dra ut og inn. Tirettefjæren er brukket. Den løse delen ligger og slenger. Heldigvis har jeg en ny tirettefjær liggende.

Men hovedproblemet til Omegaklokken er jo at den stopper, og videre demontering viser hvorfor. Balanseringen ligger litt skakt, og det vet klokkeentusiaster at er et dårlig tegn. Og ganske riktig. Når balansen tas ut, ser jeg at balanseaksen er knekt.

Balansen er tatt ut og lagt med kloben ned Balansen er tatt ut og lagt med kloben ned. Og der det skulle vært en blankpolert tynn stålakse, er det nå ingenting å se. På den andre siden er tappen fremdeles uskadet, og det forklarer hvorfor klokken går i noen posisjoner. Når hovedtyngden på balansen hviler på den uskadede tappen, vil balansen kunne bevege seg noe. Men når balansen hviler på den skadede tappen, så stopper den.

En ny akse må settes inn. Her er den ennå mulig å få tak i original akse, og da bruker jeg det.

Bildet er fra monteringen av den nye aksen Bildet er fra monteringen av den nye aksen. Balanseringen er nittet fast, og nå er det ellipserullen sin tur. På bildet er ellipserullen presset nesten helt ned på den nye aksen.

Den nye aksen er på plass. Balansen er blitt avveid og slik at balanse igjen kan gjøre jobben sin i denne flotte Omega Seamasteren Den nye aksen er på plass. Balansen er blitt avveid og slik at balanse igjen kan gjøre jobben sin i denne flotte Omega Seamasteren. Under demonteringen fant jeg en god del olje rundt i urverket, også i spiralen. Så urverket blir demontert og renset.

Her er testskjermen etter at reparasjon og overhaling er gjort Her er testskjermen etter at reparasjon og overhaling er gjort, og dette sier jeg meg godt fornøyd med. Den svinger godt og har ingen halting. Det er alltid moro når klokkene oppfører seg slik.

Urverket trygt tilbake i kassen. Eieren kan være stolt av dette uret Urverket trygt tilbake i kassen. Eieren kan være stolt av dette uret. Omega Seamaster, kaliber 501. En liten skjønnhet klar for nye år på armen.

Bildene er tatt under reparasjon på urmakerverkstedet i Fredrikstad (Slevik i Østfold).